Victoria & Albert Museum - London UK

           

  V&A Museum of Childhood- London UK            

Original mosaic floor restoration project in collaboration with JW Restoration Studio, London UK. 

The restoration project of the gallery floor was developed through four phases:

 

- Remake some of the mosaic panels in studio;

- Installation of the new panels and joining with the original old floor;

- Remake some parts of the floor visible ruined direct in loco;

- Grouting, polishing and cleaning.

The images below document the progress of each phase. 

The new panels were made in the studio using an indirect technique using tracing paper from the original design.  

The original white tesserae was cleaned and re-used on the new panels to preserve the original aspect of the mosaic. New hand cut pieces of Black Belgio marble were used for the black tesserae

Once the panels had been installed, the next phase was to integrate the new panels with the original mosaic flooring. It was important to maintain and respect the original design. Some parts of the floor were visibly ruined, so the new pieces were remade directly in situ. Once all the panels were installed and the new pieces remade, the floor was grouted, polished and deep cleaned. 

         Mosaic floor restoration project in collaboration with JW Restoration Studio,       London UK.

The restoration consisted of a thorough deep clean of the original mosaic surface. Some small areas of the floor had to be remade in situ, as not to change the original design.

It was evident that the entire floor had gone through different restoration works since the museum had been built in 1872.